AK Panonija

AK PANONIJA | Pančevo

kontakt podatci

Atletski klub Panonija osnovan je 5. septembra 2017 godine u Pancevu a osnivaci kluba su Saša Stojilović, Aleksandar Dragojević i Nandor Balog.
Klub je nastao prvenstveno iz želje da se okupi grupa atletičara koja je tenirala uglavnom srednje i duge pruge, tada vecinom u beogradskim klubovima a grupu je predvodio šampion Ex-Yu atletike Saša Stojilović.

Toj grupi se prikljucila i grupa sprintera koju je okupio Aleksandar Dragojevic. Vec u januaru mesecu 2018. godine klub je konkurisao i dobio organizaciju Prvenstva Srbije u krosu, da bi se to takmicenje održalo u Pancevu 27. oktobra iste godine.
Organizacija takmicenja bila je takva da je AK Panonija od strane Srpskog Atletskog Saveza bio proglašenza najboljg organizatora Prvenstva Srbije u krosu.
Prema recima legendarnog komesara za takmicenja Srpskog Atletskog Saveza g. Ivice Mošeka, nivo organizacije je bio na višem nivou od Balkanskog to je i doprinelo tome da klub bude nagraden Plaketaom najboljeg organizatora.

Vec naredne 2019. godine klub je povecao broj clanova na preko 30 a oformljena je i besplatna školica atletike u Osnovnoj školi „Đura Jakšić“.
U 2020 godini klub sa osvojenih 20 medalja na prvenstvima Srbije preuzima lidersku poziciju u gradu Pancevu po broju medalja ali je po broju bodova sa ekipnih takmicenja u Pancevu ipak drugoplasirani a na Listi uspešnosti Srpskog atletskog Saveza 2020 godina je okoncana plasmanom na odlicno 17 mesto od oko 120 klubova u Srbiji.

Godinu Coronavirusa atleticari Panonije obeležili su i humanitarnim akcijama kao to je podela vizira zdravstvenim radnicima i Policiji.
2021 godina je takode u znaku Coronavirusa pocela dobrim rezultatima ali nažalost sa cestim izmenama datuma takmicenja to je doprinelo tome da se vrlo teško može tempirati forma za odredena takmicenja.

AK „Panonija“ iz tog razloga odlucuje da povrati što veci broj atleticara na treninge i bavljenje sportom pa sa Opštinom Alibunar sklapa Ugovor o organizaciji trejl trke kroz prirodu pod nazivom „FOX Trail“. Prvi „FOX“ je okupio 8. maja preko 600 trkaca iz 14 zemalja dok je jesenji održan 30. oktobra sa preko 400 trkaca.

Takode Atletski klub Panonija je u saradnji sa Turistickom organizacijom grada Panceva bio organizator i „Vajfertove ulicne trke“ na 4 i 10 km. Preko 400 ucesnika i masovnim decjim trkama, namera je bila da to postane uvod u organizaciju polumaratona u Pancevu. Nakon toga, Atletski klub Panonija ulazi u redovni kalendar i sajtove Turisticke organizacije Srbije i Turisticke organizacije Vojvodine. U 2022. godini je plan da se ponovo okupi veci broj atleticara i oformi jak takmicarski tim.

Atletski Savez Vojvodine