AK Panonija

autor

kategorija

KLUBOVI

objavljeno

AK PANONIJA | Pančevo

kontakt podatci

Атлетски клуб Панонија основан је 5. септембра 2017 године у Панцеву а осниваци клуба су Саша Стојиловић, Александар Драгојевић и Нандор Балог.
Клуб је настао првенствено из жеље да се окупи група атлетичара која је тенирала углавном средње и дуге пруге, тада вецином у београдским клубовима а групу је предводио шампион Еx-Yу атлетике Саша Стојиловић.

Тој групи се прикљуцила и група спринтера коју је окупио Александар Драгојевиц. Вец у јануару месецу 2018. године клуб је конкурисао и добио организацију Првенства Србије у кросу, да би се то такмицење одржало у Панцеву 27. октобра исте године.
Организација такмицења била је таква да је АК Панонија од стране Српског Атлетског Савеза био проглашенза најбољг организатора Првенства Србије у кросу.
Према рецима легендарног комесара за такмицења Српског Атлетског Савеза г. Ивице Мошека, ниво организације је био на вишем нивоу од Балканског то је и допринело томе да клуб буде награден Плакетаом најбољег организатора.

Вец наредне 2019. године клуб је повецао број цланова на преко 30 а оформљена је и бесплатна школица атлетике у Основној школи „Ђура Јакшић“.
У 2020 години клуб са освојених 20 медаља на првенствима Србије преузима лидерску позицију у граду Панцеву по броју медаља али је по броју бодова са екипних такмицења у Панцеву ипак другопласирани а на Листи успешности Српског атлетског Савеза 2020 година је оконцана пласманом на одлицно 17 место од око 120 клубова у Србији.

Годину Цоронавируса атлетицари Паноније обележили су и хуманитарним акцијама као то је подела визира здравственим радницима и Полицији.
2021 година је такоде у знаку Цоронавируса поцела добрим резултатима али нажалост са цестим изменама датума такмицења то је допринело томе да се врло тешко може темпирати форма за одредена такмицења.

АК „Панонија“ из тог разлога одлуцује да поврати што веци број атлетицара на тренинге и бављење спортом па са Општином Алибунар склапа Уговор о организацији трејл трке кроз природу под називом „ФОX Траил“. Први „ФОX“ је окупио 8. маја преко 600 тркаца из 14 земаља док је јесењи одржан 30. октобра са преко 400 тркаца.

Такоде Атлетски клуб Панонија је у сарадњи са Туристицком организацијом града Панцева био организатор и „Вајфертове улицне трке“ на 4 и 10 км. Преко 400 уцесника и масовним децјим тркама, намера је била да то постане увод у организацију полумаратона у Панцеву. Након тога, Атлетски клуб Панонија улази у редовни календар и сајтове Туристицке организације Србије и Туристицке организације Војводине. У 2022. години је план да се поново окупи веци број атлетицара и оформи јак такмицарски тим.