AK Parizan

AK Partizan | Kanjiža

kontakt podatci

Počeci atletike u Kanjiži javljaju se 13. 08. 1882. godine kada je održano atletsko takmičenje: trka na relaciji Horgoš – Stara Kanjiža duga 13,5 km i plivanje na Tisi (3 km). Prvi klub koji je pod svojim okriljem negovao atletiku osnovan je 1919. godine  pod imenom „Kanizsai Atlétikai Club” (KAC) – Kanjižki atletski klub. Najpoznatiji atletičar tog vremena bio je Karolja Wagner-motkaš. Kao član MAC-a iz Budimpešte na Državnom prvenstvo Mađarske 1912. godine bio je drugi u skoku sa motkom, sa rezultatom 305 cm, a 1913. godine treći, sa rezultatom 300 cm. Godine 1922. bio je reprezentativac u Pragu, na Sokolskom takmičenju. Najpoznatiji kanjiški atletičar  1920. godine bio je sprinter Milivoj Grujić (rekorder Vojvodine i reprezentativac).

Posle II svetskog rata postojalo je više inicijativa da se organizuje atletska aktivnost. To se ostvarilo 1949. godine kada je osnovana atletska sekcija „Potisje“ . Sekcija kasnije menja naziv u sekciju DTV „Partizan“Kanjiža. Dana 16. 02. 1982. godine, sekcija prerasta u Klub i uzima ime AK „Partizan“ Kanjiža. Prvi predsednik bio je Tunić Radovan a sekretar Buš Ištvan.

 Počeci atletike vezani su za trenera Tibora Bičkeia. Tek dolaskom bračnog para Duška i Jelisavete Mandarić u „Partizan“ počinje se sa organizovanim radom. Bivša reprezentativka Jelisaveta Đanić-Mandarić iz Sombora,  uspela je da iz svoje škole okupi nadarene pionire i pionirke koji su imali uspeha i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Najuspešniji takmičari u istoriji Kluba su: Kljajić Dejan, Stojanović Aleksandra, Krušić Suzana, Krušić Jadranka, Jančić Jevrosim, Denč Karolj, Mandarić Sanja, Mandarić Dejan, Selpal Sabolč, Mesaroš Kornel, Nađ Klara, Bata Aniko, Torma Andrea, Selpal Žolt, Rafai Peter, Kavai Dora, Šubarički Olivera, Vajdović Evelin, Sabo Anita i drugi.

Atletski Savez Vojvodine