AK Proleter

autor

kategorija

KLUBOVI

objavljeno

AK PROLETER | Zrenjanin

kontakt podatci

Први почеци атлетике у Зрењанину датирају од 1884. године када је у Великом Бечкереку (данас Зрењанин) основан атлетски клуб под именом „Торонтáл Атлетхицаи Клуб” (ТАК) – Атлетски клуб Торонтал – са лакоатлетском и веслачком секцијом. (Напомена: први назив Зрењанина је Велики Бечкерек  до 1935. године када узима име Петровград, 1941 – 1944. опет Велики Бечкерек , од 1945 – 1947. Петровград и од 1947. се зове Зрењанин).  Торонталски атлетски клуб од 1919. године носио је име СД „Обилић“. Највећи успех Клуб је постигао 1925. године када је мушка екипа освојила прво, а женска друго место на Екипном првенству Југославије. Из тог периода плејада атлетичара проносила је славу овог колектива: Сенеши Иштван, Амбрози Карољ, Бенце Золтан, Бенце Тибор, Цхристиан Јене, Реисс Ладислав, Јоановић Константин – Кока, Мојић Милорад и други.

 После ИИ светског рата, већ 1945. године, у Зрењанину се оснива атлетска секција „Пролетер“ који је 1947. године прерастао у клуб, који од 16. августа1948. године прераста у нову атлетску секцију у –  СД „Кристал“. Од оснивања у клубу АК„Пролетер“ се редовно јављају генерације младих атлетичара и атлетичарки, који су наступали у јуниорској и сениорској репрезентацији Југославије.

Тренери клуба били су: Тот Шандор, Цигулов Средоје, Хајду Јани, Шумахер Петар, Ђармати Андраш и Танкосић Петар.     

Најистакнутији такмичари су били: Амбрози Вера, Лазић Љиљана, Нада Црквењаков, Снежана Вујатовић, Анкица Шумахер, Милица Стевић, Весна Јовановић, Бранислав Лалић, Катона Шандор, Ђармати Андраш, Кхалаф Алаф Ашраф, Радичић Славица, Ђукановић Данијела, Бакић Боривој, Дуђик Тибор, Ђапић Вукосава, Попадић Ивана, Шпановић Ивана, Терек Ангела, Столић Соња, Матић Ивана, Подунавец Горан и други. 

Највећи екипни успеси Клуба: 1968. године јуниорке су освојиле И место на Купу ФНРЈ. На Првенству СФРЈ у кросу у екипној конкуренцији за сениорке, 1978. у Љубљани, 1979. у Скопљу и 1980. године у Титограду три пута узастопно освојили И место у саставу: Стевић Милица, Велемиров Катица, Радан Милка, Гранић Мира и Јаковљевић Весна.

У Зрењанину је 1974. године изграђена прва пластична атлетска стаза у САП Војводини поводом одржавања ИИ Спортске олимпијаде школске омладине Војводине (СОШОВ).