AKŽ Spartak

autor

kategorija

KLUBOVI

objavljeno

AKŽ SPARTAK | Subotica

kontakt podatci

Атлетски клуб железничара ,,Спартак“ из Суботице сада већ са традицијом од 77 година је један од најтрофејнијих атлетских клубова у земљи .
Атлетика је у Суботици дожевила прави препород 1945. године после оснивања Спортског друштва Спартак у чијем је саставу била и атлетска секција , која је касније прерасла у клуб.

У првих пет година свог развитка чланови Спартака освојили су 27 титула државног првака и око 100 титула републичких и покрајинских шампионата. Учествовали су на 150 такмичења , оборили су 22 државних и више од сто републичких и покрајинских рекорда.
У Суботици је преко Спартака никао први атлетски центар за женску атлетику дајући снажан импулс општем напретку атлетског спорта међу женама у целој земљи. У екипном надметању атлетичарке Спартака према укупном збиру појединачних резултата биле су најуспешније у земљи , а сам клуб заузео је на званичном шампионату друго место 1947 године. У тим годинама најистакнути такмичари и такмичарке Спартака су били/е: Силвестер Човић, , Јован Сокић, Иштван Ивановић, Павле Скендеровић, Драгутин Зурковић, Бела Футо, Јелисавета Вармужа, Јелена Чанади, Јелена Мађар, Борбала Жуњи, Магда Палинкаш , Тереза Иванковић.
Почетак седамдесетих година донео је и највећи успех у дотадашњој историји Спартака , наиме Ласло Убори изванредан 400 метраш позван је да брани боје националне селекције на Олимпијским играма у Минхену у штафети 4×400м.
Традиција добрих спринтера настављена је и кроз остварене резултате у том периоду од стране Јожефа Керешија који је био полуфиналиста сениорског првенства Европе у Атини на 400м и 4×400м.

Суботица је добила модерну пластичну атлетску стазу 1978 године, где се могло по много бољим условима тренирати и организовати велика домаћа и међународна такмичења.
Осамдесетих година прошлог века примат је опет припао женској атлетици путем спринтерки Корнелије Шинковић, Марије и Етелке Козма које су из такмичење у такмичење освајале најзначајнија одличја.
Од 1995 до 2007 године атлетичари Спартака освојили су више од 100 првих места на првенствима државе , постигли су око 50 националних рекорда у разним категоријама.

Арпад Шинко 1996 године у кугли и Чаба Гуљаш у диску испуњавају норму за јуниорско светско првенство у Сиднеју , 1998 Гуљаш у диску на јуниорском првенству Европе у Словеније заузима 5. место.
Најистакнутији такмичари клуба Елвира Панчић и Милош Шакић учествовали су на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године.
Ливиа Караи 2002 године наступа на млађе јуниорском Првенству цвета у Мађарској у штафети 100x 200 x 300 x 400 и остварује нови државни рекорд у категорији млађих јуниора.

Елвира Панчић 2004 године са новим државним сениорским рекордом наступа на дворанском првенству Света у Будимпешти и трчи четвртфинале
Сеид Мујановић 2005 године наступа на јуниорском првенству Европе у Каунасу у бацању кладива, Атила Кереши постаје двоструки победник Балкана у тркама на 400 и 4×400 метара.
Кристиан Ковач 2006 године учествује на првенству Света за јуниоре у Пекингу а Арпад Станко на 100 метара и Кристиан Ковач у бацању копља учествују на Олимпијким играма младих Европе у Италији
Међу најбољима у новој генерацији посебно се истакла Јована Илић, која је са својих 14 година већ наступила у репрезентацији Србије на Светским играма младих у Анкари Турска , где је заузела прво место. Луна Јовић је на олимпијским играма младих 2013. године трчала финале . Јована Илић је у 2014. години освојила 3. место на балканским играма. У току 2015. Јовић Луна квалификовала се за учешће на светском првенству за млађе јуниоре у Колумбији.. Јована Илић је трчала у штафети 4 x 100 м као чланица репрезентације Србије која је освојила прво место у категорији јуниора на Првенству Балкана.
За остварење наведених резултата посебан немерљив допринос дали су тренери: Вујковић Ламић Људевит- Моца, Тили Ерне, Ивковић Густав, Сикора Пал, Црњаковић Стеван – Пишта, Црњаковић Јосип – Ечика, Козма Антал, Еветовић Бела, Војнић Фрањо, Балаж Петер, Кереши Јожеф- Јошка, Убори Ласло, Вукманов Стеван, Калмар Звездан.

Градски стадион у Суботици 2018 . године добија нову атлетску стазу уз помоћ Министарства за спорт и омладину Републике Србије, Атлетског савеза Србије, Покрајиснког секретаријата за спорт и Града Суботице. То даје могућности за даљи развој атлетике у граду. Међутим, изостаје комплетно опремање стазе неопходним реквизитима за одржавање такмичења углавном у тркачким и скакачким дисциплинама. Ипак и поред тога нови услови пружају нове могућности за стасавање новог таласа изврсних атлетичара сада на средњим и дугим пругама освајача бронзаних одличја на Балканским првенствима 2021. и 2022. у категорији јуниора Максима Пушкара и велике наде Дарија Башић Палковића. Створеним условом као база за скок у даљ и троскок али и уз помоћ коришћења опремљености и други клубова ствара се нова шампионка и учесница Светског првенства у дворану 2022. у Београду у троскоку Јована Илић .