AKŽ Spartak

AKŽ SPARTAK | Subotica

kontakt podatci

Atletski klub železničara ,,Spartak“ iz Subotice sada već sa tradicijom od 77 godina je jedan od najtrofejnijih atletskih klubova u zemlji .
Atletika je u Subotici doževila pravi preporod 1945. godine posle osnivanja Sportskog društva Spartak u čijem je sastavu bila i atletska sekcija , koja je kasnije prerasla u klub.

U prvih pet godina svog razvitka članovi Spartaka osvojili su 27 titula državnog prvaka i oko 100 titula republičkih i pokrajinskih šampionata. Učestvovali su na 150 takmičenja , oborili su 22 državnih i više od sto republičkih i pokrajinskih rekorda.
U Subotici je preko Spartaka nikao prvi atletski centar za žensku atletiku dajući snažan impuls opštem napretku atletskog sporta među ženama u celoj zemlji. U ekipnom nadmetanju atletičarke Spartaka prema ukupnom zbiru pojedinačnih rezultata bile su najuspešnije u zemlji , a sam klub zauzeo je na zvaničnom šampionatu drugo mesto 1947 godine. U tim godinama najistaknuti takmičari i takmičarke Spartaka su bili/e: Silvester Čović, , Jovan Sokić, Ištvan Ivanović, Pavle Skenderović, Dragutin Zurković, Bela Futo, Jelisaveta Varmuža, Jelena Čanadi, Jelena Mađar, Borbala Žunji, Magda Palinkaš , Tereza Ivanković.
Početak sedamdesetih godina doneo je i najveći uspeh u dotadašnjoj istoriji Spartaka , naime Laslo Ubori izvanredan 400 metraš pozvan je da brani boje nacionalne selekcije na Olimpijskim igrama u Minhenu u štafeti 4x400m.
Tradicija dobrih sprintera nastavljena je i kroz ostvarene rezultate u tom periodu od strane Jožefa Kerešija koji je bio polufinalista seniorskog prvenstva Evrope u Atini na 400m i 4x400m.

Subotica je dobila modernu plastičnu atletsku stazu 1978 godine, gde se moglo po mnogo boljim uslovima trenirati i organizovati velika domaća i međunarodna takmičenja.
Osamdesetih godina prošlog veka primat je opet pripao ženskoj atletici putem sprinterki Kornelije Šinković, Marije i Etelke Kozma koje su iz takmičenje u takmičenje osvajale najznačajnija odličja.
Od 1995 do 2007 godine atletičari Spartaka osvojili su više od 100 prvih mesta na prvenstvima države , postigli su oko 50 nacionalnih rekorda u raznim kategorijama.

Arpad Šinko 1996 godine u kugli i Čaba Guljaš u disku ispunjavaju normu za juniorsko svetsko prvenstvo u Sidneju , 1998 Guljaš u disku na juniorskom prvenstvu Evrope u Slovenije zauzima 5. mesto.
Najistaknutiji takmičari kluba Elvira Pančić i Miloš Šakić učestvovali su na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine.
Livia Karai 2002 godine nastupa na mlađe juniorskom Prvenstvu cveta u Mađarskoj u štafeti 100x 200 x 300 x 400 i ostvaruje novi državni rekord u kategoriji mlađih juniora.

Elvira Pančić 2004 godine sa novim državnim seniorskim rekordom nastupa na dvoranskom prvenstvu Sveta u Budimpešti i trči četvrtfinale
Seid Mujanović 2005 godine nastupa na juniorskom prvenstvu Evrope u Kaunasu u bacanju kladiva, Atila Kereši postaje dvostruki pobednik Balkana u trkama na 400 i 4×400 metara.
Kristian Kovač 2006 godine učestvuje na prvenstvu Sveta za juniore u Pekingu a Arpad Stanko na 100 metara i Kristian Kovač u bacanju koplja učestvuju na Olimpijkim igrama mladih Evrope u Italiji
Među najboljima u novoj generaciji posebno se istakla Jovana Ilić, koja je sa svojih 14 godina već nastupila u reprezentaciji Srbije na Svetskim igrama mladih u Ankari Turska , gde je zauzela prvo mesto. Luna Jović je na olimpijskim igrama mladih 2013. godine trčala finale . Jovana Ilić je u 2014. godini osvojila 3. mesto na balkanskim igrama. U toku 2015. Jović Luna kvalifikovala se za učešće na svetskom prvenstvu za mlađe juniore u Kolumbiji.. Jovana Ilić je trčala u štafeti 4 x 100 m kao članica reprezentacije Srbije koja je osvojila prvo mesto u kategoriji juniora na Prvenstvu Balkana.
Za ostvarenje navedenih rezultata poseban nemerljiv doprinos dali su treneri: Vujković Lamić Ljudevit- Moca, Tili Erne, Ivković Gustav, Sikora Pal, Crnjaković Stevan – Pišta, Crnjaković Josip – Ečika, Kozma Antal, Evetović Bela, Vojnić Franjo, Balaž Peter, Kereši Jožef- Joška, Ubori Laslo, Vukmanov Stevan, Kalmar Zvezdan.

Gradski stadion u Subotici 2018 . godine dobija novu atletsku stazu uz pomoć Ministarstva za sport i omladinu Republike Srbije, Atletskog saveza Srbije, Pokrajisnkog sekretarijata za sport i Grada Subotice. To daje mogućnosti za dalji razvoj atletike u gradu. Međutim, izostaje kompletno opremanje staze neophodnim rekvizitima za održavanje takmičenja uglavnom u trkačkim i skakačkim disciplinama. Ipak i pored toga novi uslovi pružaju nove mogućnosti za stasavanje novog talasa izvrsnih atletičara sada na srednjim i dugim prugama osvajača bronzanih odličja na Balkanskim prvenstvima 2021. i 2022. u kategoriji juniora Maksima Puškara i velike nade Darija Bašić Palkovića. Stvorenim uslovom kao baza za skok u dalj i troskok ali i uz pomoć korišćenja opremljenosti i drugi klubova stvara se nova šampionka i učesnica Svetskog prvenstva u dvoranu 2022. u Beogradu u troskoku Jovana Ilić .

Atletski Savez Vojvodine