Bomba prelaznog roka

ZA SADA NAJVEĆI TRANSFER, A VEROVATNO ĆE TAKO OSTATI I DO KRAJA PRELAZNOG ROKA OVE GODINE, JE ODLAZAK IVANE ILIĆ IZ MATIČNOG ČAAK ČAČKA I PRESELJENJE U BEOGRAD I PRELAZAK U PARTIZAN, U KLUB BEZ TRENERA I SENIORA.

Već dugo se koplja lome oko jedne od najbržih devojčica u istoriji Srbije gde će nastaviti karijeru, u kom klubu, kod kog trenera. Prošle godine grad Čačak i klub ČAAK zajedno sa trenerom Draganom Dukancem uspeli su da je zadrže i obezbede uslove za napredak, ali je Ivana odlučila da je došlo vreme za promenu i prelazak u Beograd.

Odlična sezona 2021. kada je pravila čuda i najavila nebeske granice malo je usporeno ove godine zbog niza pehova počevši od korone, boginja, problema sa lakšom povredom…

Kao glavni favorit za njen novi klub spominjala se Crvena zvezda kao najveći srpski atletski klub sa nekoliko trenera za sprint međutim, Ilićeva donosi odluku koju niko nije očekivao – prelazi u Partizan.

Ivana Ilić i Dragan Dukanac
U20 prvenstvo Srbije 2021. – 29. maj, Kruševac – Ivana Ilić i Dragan Dukanac, oboren U20 državni rekord Srbije na 100m; Foto: Atlex

Kako stvari stoje ona će od sledeće godine nositi dres crno-belih, a trener će joj biti jedina osoba koja je ostala u klubu nakon što su ovog leta gotovo svi treneri koji su trenirali atletske škole (pošto starijih uzrasta nemaju još uvek) napustili klub, a to je Emir Bekrić.

Partizan i Bekrić su pre nekoliko meseci ozvaničili saradnju kojom on postaje glavni trener kluba, a koja je na snagu stupila prvog dana oktobra kada je zvanično napustio savez. Može se reći da se trenerskim poslom bavi dve godine. Prošle sezone je trenirao Dajanu Petković (400m), a ove godine Miloša Raovića (400m) i Miloša Markovića (400m prepone), a sada će postati trener za 100 i 200 metara i radiće sa jednom od najboljih atletičarki Srbije sa trenerskim iskustvom od dve sezone.

Pitanje je da li će se Raović ponovo vraćati aktivnom treniranju i takmičenju, dok će Marković ili promeniti klub ili će morati da potraži novog trenera jer je član Crvene zvezde.

Emir Bekrić, Serbian open 2022
Serbian miting 2022. – 7. mart, Štark Arena, Emir Bekrić; Foto: Atlex

Kako se može čuti on neće biti glavni trener, već samo osoba koja sprovodi treninge koje će pisati švajcarski stručnjak Loran Meuveli.

On je trener Femke Bol i Ajle Delponte izmeđuostalih, kao i glavni trener holandskih štafeta, a u Srbiju ga je doveo Srpski atletski savez kako bi radio sa domaćim trenerima i pomogao im da se razviju. Savez je okupio odabrani krug trenera, jako mali broj koji je u tom trenutku imao nekog dobrog sprintera od 100-400 metara. Tri dana su trajala predavanja i praktični treninzi, a on je došao još u jedan, dva navrata da izvrši testiranja. Sa tim trenerima je u redovnom kontaktu i pomaže im oko pravljenja plana programa treninga (ne radi sa svim trenerima sprinta).

Međutim postoje već neki atletičari koji su napustili svoje trener i počeli dopisno da rade samo sa njim, a sada će Bekrić, ako je verovati pričama, postati posrednik između tih odabranih atletičara i Lorana.

Laurent Meuwly, seminar
Seminar i predavanja Laurent Meuvlia 11.-13. oktobar 2020.; Foto: Atlex

Kako je Partizan klub koji gotovo da nema starije atletičare, o seniorima da ne pričamo, ne računajući, slobodno možemo da kažemo legendu kluba Nikolu Raičevića, koji je ostao veran crno-belim bojama i u najgorim trenucima kluba i koji nije želeo da ode kada su ga svi napuštali, kada se zna da imaju jednog trenera koji je na početku svoje karijere odluka Ivane Ilić se može okarakterisati pomalo i šokantno.

Kako se može čuti iz atletskih krugova nedeljama je trajala borba između Crvena zvezde i Partizana za potpis Ilićeve, ”jaka leđa” koja ima Bekrić nisu uspela da se slome ni po emotivnom planu jer je Ivanin dečko član Zvezde.

Do zvaničnog prelaznog roka ostalo je oko mesec dana, ostaje da se vidi da li je borba za potpis mlade sprinterke definitivno gotova stvar ili Zvezda ima nekog tajnog keca u rukavu, ili neki treći klub iskoči u prvi plan.

Fasihi Fazaren u dresu OAK Beograda 2022
I seniorski dvoranski miting 2022. – 23. januar – Fasihi Fazarek (Iran) u dresu OAK Beogradad, Ivana Ilić, Maja Ćirić i Vanja Drča; Foto: Atlex

Atletski Savez Vojvodine