Kalendar za 2023: vratio se kup

SRPSKI ATLETSKI SAVEZ OBJAVIO JE ZVANIČNI KALENDAR TAKMIČENJA ZA 2023. GODINU, A ONO ŠTO PRVO UPADA U OKO JE POVRATAK KUPA, NEŠTO RANIJA ORGANIZACIJA EKIPNOG NEGO PRETHODNIH GODINA I BALKANIJADE PRE DRŽAVNOG.

U 2023. nova generacija započinje svoj seniorski staž to je generacija 2003. Svi rođeni ove godine i stariji su seniori, mlađi seniori (U23) su atletičari rođeni 2001., 2002. i 2003. godine. Juniorski uzrast (U20) su dečaci i devojčice 2004. i 2005. godište, a mlađi juniori (U18) su generacije 2006. i 2007. Što se pionira tiče stariji (U16) to su 2008. i 2009. godište, dok su mlađi (U14) 2010. i 2011.

Nakon mnogo godina SAS je u kalendar vratio seniorski Kup koji je iz nepoznatih razloga bio ukinut. Pokušaj da se umesto njega uvede Velika nagrada Srbije nije zaživelo pa će se ponovo klubovi u 2023. boriti za pobednika Kupa. Takmičenje koje se održava na tri različita mesta u isto vreme (tri regiona), boduje se plasman i najbolji se sastaju u finalu gde se ponovo na osnovu plasmana pravi tabela osvojenih bodova klubova. Kvalifikacije su zakazane za 27. i 28. maj dok je finale 10./11. juna.

Nedelju dana pre finala održaće se Ekipno prvenstvo Srbije, znatno ranije nego prethodnih godina. Da je jun najpotpuniji mesec, možda i najvažniji za domaću atletiku naredne godine doprinosi i 2. Serbian athletics meeting koji će na programu biti 14. dok je kruna Ekipno prvenstvo Evrope, reprezentativno takmičenje, koje će se održati 20.-22. u poljskoj Silesiji.

OAK Beograd ekipni šampion Srbije 2022
Ekipno prvenstvo Srbije 2022., Sremska Mitrovica, 03. septembar – OAK Beograd ekipni šampion Srbije u muškoj i u ženskoj konkurenciji; Foto; Atlex

Svetska atletika za državna prvenstva zaštitila je termine 8./9. jul odnosno 29./30. SAS se odlučio za drugi, tako da će seniori imati mesec dana ”pauze”, neće se vezati sa junskim takmičenjima. Razlog možda leži u tome da se ipak da koja nedelja predaha jer je Balkanijada zakazana 22./23. jula a domaćin će biti Srbija. U julu, pre državnog najbolje mlađe seniore očekuje Evropsko prvenstvo u Esu (Španija) od 13.-16. jedino što je sporno u terminu PS jeste što se poklapa sa održavanjem Univerzijade koja će se u Čengdonu (Kina) održati od 28.jula do 8. avgusta, pa ostaje da se vidi da li će se uopšte i ove godine ovo takmičenje održati zbog koronavirusa i da li će atletičari ići.

U julu, od 23.-29. održava se EYOF (mlađi pioniri) u Mariboru (Slovenija) i juniorska Balkanijada 15./16., dok je za avgust ostavljeno juniorsko Evropsko prvenstvo i Svetsko prvenstvo u Budimpešti.

Domaćini domaćih takmičenja biće naknadno objavljivani, na mesečnom nivou.

Adriana Vilagoš i Angelina Topić, doček sa EP-a
Srpske uzdanice na juniorksom EP 2023. – Adriane Vilagoš i Angeline Topić (Doček sa prvenstva Evrope 2022. – 22. avgust, aerodrom Nikola Tesla; Foto: Atlex)

ZIMSKA SEZONA

Što se tiče dvoranske sezone SA je zaštitio termin 18./19. februar za državna prvenstva pa će isto kao i leti šampionat Balkana biti održan pre prvenstva Srbije.

SAS sa svojim takmičenjima počinje 28./29. januara PS za juniore, a uporedno će se održati i višeboj za pionire. Ove godine će se na svakom prvenstvu Srbije paralelno organizovati i višeboj za neki drugi uzrast.

Čeka se da Atletski savez Beograda obelodani svoj kalendar, a prvo međunarodno reprezentativno takmičenje biće održano već 22. januara kada će se u Valensiji održati U23 prvenstvo Mediterana.

Beograd će 25. januara biti domaćin Tromeča. Treće izdanje takmičenja reprezentacija Srbije, Hrvatske i Slovenije prvi put će se održati u našoj državi, a verovatno će seniorsko prvenstvo Beograda biti ključno za selektora Edina Zukovića.

U nedelju dana u februaru održaće se tri velika takmičenja. Balkanijada u Istanbulu na programu je 11., potom će se 15. održati 8. Belgrade indoor meeting (nekadašnji Serbian open), a 18./19. atletičari će se boriti za titulu najboljeg u Srbiji na državnom prvenstvu.

Atletski Savez Vojvodine