Najbolji mladi sportista Evrope 2022.–Angelina Topić!

ANGELINA TOPIĆ OSVOJILA JE NAGRADU ZA NAJBOLJEG MLADOG SPORTISTU EVROPE NA SVEČANOJ CEREMONIJI U OLIMPIJI U GRČKOJ OD STRANE EVROPSKOG OLIMPIJSKOG KOMITETA.

Drugi put u istoriji nagrade “Pjotr Nurovski” koja se dodeljuje 11. put za najboljeg mladog sportistu Evrope ovo prestižno priznanje osvojio je jedan atletičar, tačnije atletičarka i prvi Srbin, tačnije Srpkinja Angelina Topić.

Fantastičnu sezonu u kojoj je postala juniorska vicešampionka sveta i bronzana na seniorskom Evropskom prvenstvu krunisala je ovim priznanjem u kojem su bili ubrojani svi sportisti muški i ženski sa ”starog kontinenta” do 18 godina.

Nakon prošlogodišnjeg uspeha Adriane Vilagoš i osvajanja drugog mesta, Angelina je uspela to da nadmaši i da stane rame uz rame sa Jaroslavom Mahučik koja je 2019. postala prva atletičarka koja je dobila ovu nagradu EOK-a.

Pet imena je ušlo u finalni izbor i svi oni su bili večeras na svečanosti u Grčkoj Olimpiji, a pobednica nije mogla da sakrije osmeh nakon proglašenja.

– Presrećna sam na osvojenoj nagradi koja će mi pomoći u daljoj karijeri i u svim daljim podvizima, i hvala svima što ste deo ove moje avanture – izjavila je Angelina.

Angelina Topić najbolja mlada sportiskinja Evrope
Angelina Topić – najbolji mladi sportista Evrope 2022..; Foto: OKS

Takođe je izrazila zahvalnost što se našla među nominovanima za osvajanje ove prestižne titule i prisetila se svih ovogodišnjih uspeha koji su je doveli do nje.

– Osvajanje Evropskog prvenstva u atletici do 18 godina, osvajanje bronzane medalje na Svetskom juniorskom prvenstvu i osvajanje bronzane medalje na seniorskom Evropskom atletskom prvenstvu u Minhenu kao najmlađa na terenu, a iznad svega, skok svetskog rekorda ostvario mi je životni san i to mi je pokazalo da sam sve svoje napore uložila u pravu perspektivu. Povrh toga, nominacija za nagradu Piotr Nurovski mi znači mnogo. Sve za šta sam se borila, sav naporan rad koji sam uložila, svi dobri i loši dani, sve suze radosnice i tuge, sve se skupilo da mi dokaže da je sve vredelo i samo me motiviše da idem napred bez oklevanja i da nikada ne prestanem da učim i usavršavam se – zaključila je Angelina.

Svi predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta iz Evrope su glasovali za svog favorit. Najviše glasova je dobila Topićeva, drugoplasirana je bila skakačica u vodu Andrea Spendolini Sirieiks (Velika Britanija), na trećem mestu bio je plivač Filipo Bertoni (Italija), četvrta je bila veslačica Sofia Dalidu (Grčka) i peto mesto osvojila je gimnastičarka Daria Atmanov (Izrael).

Osvajači nagrada Pjotr Nurovski za najbolje mlade sportiste Evrope 2022
Osvajači nagrada Pjotr Nurovski za najbolje mlade sportiste Evrope 2022, a najbolja je Angelina Topić; Foto:OKS

Podsetimo Angelina Topić je na Svetskom prvenstvu za juniore u Kaliju osvojila bronzanu medalju sa skokom od 193 centimetara, na U18 Evropskom prvenstvu u Jerusalimu osvojila je zlatnu medalju, na seniorskom EP u Minhenu bronzanu medalju, a pored svega toga nastupala i na Svetskom prvenstvu u dvorani u Beogradu gde je osvojila sjajno 9. mesto i izjednačila je U18 svetski rekord skokom od 196 centimetara.

Sa priznanjem da je najbolji mladi sportista Evrope Angelina ulazi u juniorski staž (mada postoji mogućnost da će do kraja godine, u decembru, nastupiti na još kojem takmičenju kao mlađa juniorka).

Atletski Savez Vojvodine