Održano pojed. i ekipno prvenstvo Srbije u krosu

Više od 300 takmičara iz 35 srpskih atletskih klubova protrčalo travnatim terenima na Klisi

Na sjajno pripremljenoj stazi na stadionu FK Borac Klisa u tehničkoj organizaciji AK Borac sa Klise a pod pokroviteljstvom Srpskog atletskog Saveza , održano je pojedinačno i ekipno Prvenstvo Srbije u krosu za sve starosne kategorije.

Takmičenje je otvorio Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine, a ceremoniji otvaranja prisustvovali su predstavnici gradskih i pokrajinskih institucija i mnogobrojni partneri koji su podržali organizaciju prvenstva.

Na startu prvenstva Srbije su se pojavili takmičari i takmičarke iz 35 atletskih klubova sa teritorije cele Republike Srbije u kategorijama: mlađi pionir/ke, stariji pioniri/ke, mlađi junior/ke, stariji juniori/ke, mlađi seniori/ke, seniori/ke.

U konkurenciji seniora slavio je Elzan Bibić iz Novog Pazara ispred Marka Rankovića AK Pirot i trećeplasiranog Milana Mitrovića (11tri Beograd).  U ekipnoj konkurenciji prošlogodišnju titulu ekipnog šampiona Srbije iz 2021. godine, odbranila je ekipa AK Apatin, ispred ekipe Leposavić i trećeplasirane ekipe Crvena Zvezda.

Kod seniorki na 8000 metara, sjajnu trku i ubedljivu pobedu ostvarila je članica AK Mladost Užice Olivera Jevtić, ispred drugoplasirane Nore Trklje Boca članice AK Crvena Zvezda Beograd i Aleksandre Kostadinović iz AK Srem Sremska Mitrovica. U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa AK Srem Sremska Mitrovica ispred AK Crvena Zvezda Beograd i AK Somaraton Sombor. Ekipa AK Srem Srsmska Mitrovica odbranila je titulu ekipnog šampiona iz 2021. godine.

U ženskoj mlađe seniorskoj konkurenciji pobedila je Milosavljević Katarina (Crvena Zvezda) ispred Irene Ranković (Beogradski trkački klub) i Tamare Vesković (Crvena Zvezda Beograd). Prvo mesto ekipno osvojila je ekipa Crvene Zvezde.

Kod mlađih seniora trijumfovao je Stefan Tovilović (AK Mladost Užice)  drugo mesto osvojio je Saša Miljković (Trepča Kosovska Mitrovica), dok je treće mesto osvojio Saša Petković (Lazarevac). U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa AK Trepča Kosovska Mitrovica ispred drugoplasirane ekipe Mladost Užice.

U starije juniorskoj konkurenciji u muškoj kategoriji slavio je Dušan Đurđanović (Niški maraton Niš), drugi je bio Nikola Mijailović (Novi Pazar) iza koga se na treće mesto plasirao plasirao Filip Nedeljković (Crvena Zvezda Beograd). U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa Crvene Zvezde, ispred ekipe Dinamo Pančevo i trećeplasirane ekipe Borac sa Klise.

U ženskoj starije juniorskoj konkurenciji na 4000 metara pobedila je Mejra Mehmedović (Novi Pazar), ispred Natalije Grujić (Crvena Zvezda Beograd) i Ive Arsenijević (Morava Ćuprija). U ekipnom plasmanu pobedila je ekipa Crvene Zvezde ispred ekipe Lazarevca.

Kod mlađih juniora na 6000 metara, slavio je Kabir Ziljkić (Novi Pazar), ispred Veljka Doma (AK Požarevac) i Veljko Mašić (Prilužje). U ekipnoj konkurenciji prvo mesto osvojila je ekipa AK Vojvodina.

Kod mlađih juniorki na 4000 metara ubedljivo je trijumfovala Saima Murić iz AK Novi Pazar, ispred Sanje Marić Dinamo Pančevo i Katarine Rogožarski AK Požarevac, U ekipnom plasmanu slavila je ekipa Dinamo Pančevo, drugo mesto osvojila je ekipa AK Lazarevac, dok se na treće mesto plasirala ekipa AK Borac Klisa.

U starije pionirskoj muškoj konkurenciji na 2000 metara trijumfovao je Aldin Ćatović iz AK Novi Pazar, ispred Sergeja Kostića AK Hajduk maraton tim Kula i bronzanog Filipa Stankovića iz AK Vojvodina. U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa AK Vojvodina Novi Sad, drugo mesto osvojila je ekipa AK Srem Sremska Mitrovica, dok je treće mesto osvojila ekipa AK Crvena Zvezda Beograd.

U konkurenciji starijih pionirki  na 1500 metara, pobedila je Maša Rajić članica AK Požarevac, ispred članice AK Crvena Zvezda Tare Vučković, i trećeplasirane Janje Ranđelović iz AK Požarevac. U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa AK Crvena Zvezda Beograd, drugo mesto osvojila je ekipa Proleter Zrenjanin, tok je bronzano odličije pripalo ekipi AŠKT Šabac.

Kod mlađih pionira koji su trčali  1500 metara, pobedio je član Novog Pazara, Kaid Koca,  ispred člana AK Proleter Zrenjanin Ognjena Popova i trećeplasiranog Marka Topolića iz AK Ruma. U ekipnoj konkurenciji slavila je ekipa AK Rume ispred AK Dragutin Tomašević Petrovac na Mlavi i AK Vojvodina.

U konkurenciji mlađih pionirki na 1000 metara prvo mesto osvojila je Mrkela Ksenija iz Dinamo Pančevo, drugo mesto zauzela je članica AK Mladenovac Lana Spasojević, dok je bronzano odličije osvojila Milica Jovanović, takođe članica AK Mladenovac. U ekipnoj konkurenciji prvo mesto osvojila je ekipa AK Mladenovac, ispred Crvene Zvezde Beograd i AK Inđija.

U sveukupnom ekipnom plasmanu slavila je ekipa Crvene Zvezde iz Beograda, ispred ekipe AK Vojvodina Novi Sad i trećeplasirane ekipe AK Borac sa Klise. Pehare pobedničkim ekipama uručio je Edin Zuković, savezni selektor u pratnji Danijele Špirić predsednice AK Borac Klisa.

Sava Osiguranje je zvanično osiguranje Srpskog atletskog saveza

Atletski Savez Vojvodine