”Srbija sigurni domaćin EP 2030.”

Predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović gostovao je na mnogim televizijama poslednjih nekoliko nedelja, nakon uspeha srpskih atletičara na Evropskom prvenstvu u Minhenu, a ono što je posebno zanimljivo jeste njegova izjava da će se u Srbiji održati kontinentalni šampionat 2030.

Sve je počelo 2013. kada je Srbije bila domaćin Evropskog prvenstva u krosu. Potom se krenulo na sledeći stepenik, sagrađena je Atletska dvorana koja je bila usov za dobijanje dvoranskog prvenstva Evrope. Zatvoreni objekat je otvoren 2016., a 2017. Beogradska Arena je bila domaćin Evropskog prvenstva. Potom je u rekordnom vremenskom periodu Beograd dobio domaćinstvo i dvoranskog Svetskog prvenstva 2022.

Čelnici SAS-a se tu ne zaustavljaju, veruju da se organizacijom velikih takmičenja poboljšava i domaća atletika, pa tako predsednik Jevrosimović najavljuje da će Srbija sigurno biti domaćin Evropskog prvenstva na otvorenom 2030. godine, ali je i istakao kako Beograd nema ni jedan atletski stadion i kako je to veliki problem.

– Moram da kažem da ako gledamo po stadionima, tu Beograd najgore stoji. Beograd trenutno nema sertifikovan atletski stadion, tako da sva atletska takmičenja vezana za Beograd, mi organizujemo van Beograda, na najbližim stadionima koji ispunjavaju uslove i sertifikaciju. Mi radimo na tome, veliki je problem sa Crvenom zvezdom i Partizanom, jer fudbal nije baš prijateljski nastrojen prema atletičarima. Poprilično su atletske staze propale i nemoguće je trenirati na jednom i na drugom stadionu, tako da definitivno Beogradu treba jedan pravi atletski stadion gde će svi moći bez problema da treniraju. Mi radimo na tome, pričamo vrlo intenzivno i sa Gradom, i sa Republikom, pogotovo što će Srbija sigurno dobiti Evropsko prvenstvo 2030. godine, a do tada moramo da imamo poseban atletski objekat i moramo da imamo pomoćni stadion koji će da služi za zagrevanje – istakao je Veselin Jevrosimović.

Veselin Jevrosimović, najava 5. Serbian opena-a 2020
Pres konferencija pred 5. Serbian Open indoor meeting 2020., 26.2., Veselin Jevrosimović, ASS; Foto: Atlex

Da bi se takvo jedno takmičenje organizovalo neophodno je imati odgovarajući atletski stadion.

Kada je prošle godine bilo održano prvenstvo Balkana u Smederevu specijalni gost je bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je došao da otvori stadion i takmičenje. Tom prilikom je upitao čelnike saveza šta je Srbiji potrebno kako bi organizovala neko veliko takmičenje na otvorenom. Pored njega su bili prisutni predsednik SAS-a Veselin Jevrosimović, direktor SAS-a Slobodan Branković i predsednik Balkanske federacije i tada VD predsednik Evropske atletike Dobromirov Karamarinov.

Prvo je rečeno da je neophodan stadion od 40-50 hiljada mesta što je Vučić odmah odbacio kao ideju, ali kada mu je rečeno da je moguće napraviti i manji stadion od 20-30 hiljada mesta koji će moći sa montažnim tribinama da naraste na željeni kapacitet za to jedno takmičenje ideja je bila prihvaćena. Takođe je predsednik Vučić istakao tom prilikom da se situacija u fudbalu promenila i da moderni stadioni više nemaju atletske staze, ali je najavio mogućnost izgradnje ovakvog projekta pošto je čuo da je najpotrebnije da staza i prateći objekti budu na najvišem nivou, a da kapacitet može da se dopuni.

– Mogao bi onda da se izgradi, staza i pomoćni objekti neće biti problem, ali je nepotrebno da se prave ogromni stadioni koje ne možemo da napunimo – rekao je tada Vučić.

Aleksandar Vučić na Balkanijaddi u Smedderevu
Balkanijada 2021., Smederevo, Smederevska tvrđava – 26./27. jul, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, direktor SAS-a Slobodan Branković, predsednik Evropske atletike Dobromirov Karamarinov, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić; Foto: Atlex

Pored ideje o izgradnji stadiona kako bi se dobilo EP, SAS je od ove godine počeo i sa letnjim mitingom – Serbian open-om, koji je morao da se održi ove godine kako bi za sledeću mogao da uđe u svetski tur i da dobije status (srebrni ili bronzani). To je još jedan korak ka dobijanju organizacije kontinentalnog šampionata.

Veselin Jevrosimović se dotakao i infrastrukture koja je značajno promenjena od njegovog dolaska u savez pre 10 godina i za koji period, kako kaže, je izgrađeno 30 stadiona.

– U Srbiji smo trenutno, od 2012. godine, izgradili više od 30 atletskih objekata, što uključuje i tri dvorane. Mi smo našim atletičarima omogućili da mogu da treniraju tokom cele godine u toplim uslovima, kada je napolju lepo vreme izlaze napolje, kada je kiša, sneg, oni ulaze u dvoranu. Čak iz delova Srbije gde nema dvorane dolaze ovde (u Beograd prim. aut.) na pripreme, i ovo je pravi atletski hram – zaključio je Jevrosimović.

https://www.telegraf.rs/telegraftviframe/66808

Atletski Savez Vojvodine