Zlatna Ivana, Milica mogla do bronze.

Osvojena je i ta Nemačka, Ivana Vuleta je prvakinja Evrope u skoku udalj sa skokom od 7,06 metara čime je razbijen maler dug 6 godina, a ostaje žal za Milicu Gardašević koja je mogla do bronze da je ponovila skok iz kvalifikacija ili da je imala malo više sreće u poslednjoj seriji.
Nakon
srebra Armina Sinančevića
u bacanju kugle,
zlatnu medalju
osvojila je Ivan Vuleta u skoku udalj. Ono što joj je bilo onemogućeno pre četiri godine takođe u Nemačkoj u Berlinu, kada je nakon kvalifikacija povredila tetivu koja je pretila da joj čak ugrozi i nastavak karijere, sada je vratila. Nakon dve pobede Nemice Malaike Miambo prvo na Olimpijskim igrama potom i na Svetskom prvenstvu Ivana joj je vratila u njenoj kući i skočila bolje za 3 centimetra.

Uspela je Vuleta zimus da pritisak domaćeg terena podnese i savlada Miambo, ali Malika nije uspela isto kada je ona bila domaća.
Punih 6 godina Ivana je čekala na medalju na otvorenom još od Olimpijskih igara u Riju
(ako ne računamo Mediteranske igre 2018.).

Skok od 7,06 metara je
najdalji skok na jednom prvenstvu Evrope u ovom veku i od 1998. godine
kada je Hjke Dreksler, koja je i okačila zlatnu medalju Ivani oko vrata, skočila 7,16 metara. Ovo je inače
7 zlato za Ivanu na velikim takmičenja od ukupno 13 medalja koliko ih je osvojila

Najbolji skok ostvarila je u prvoj seriji, čime je plan uspešno odrađen pogotovo na veoma hladne i kišne vremenske uslove koji su čak i pomerili početak takmičenja.

–  Uvek je to deo taktike. Nekada uspe, nekada ne. Sada je više nego ikada bilo važno da ispoštujem u prvom skoku. Ovo je jedna od medalja koja mi u svakom smislu najviše znači. Želela sam to da iskoristim i nasuprot mom nastupu u Judžinu gde sam pokušala drugačiji pristup sprovedem i dođem do medalje, ovaj put sam se vratila izvornoj sebi i načinu na koji ja pristupam takmičenju. Od prvog do poslednjeg skoka ovo je jedna od najjačih serija u karijeri, bez obzira na to što je bilo hladno. Stvarno sam uživala i nisam nimalo sumnjala i znala sam da ću izazvati Malaiku prvim skokom i to sam tražila, jer sam želela da se približim ličnom rekordu, pa čak i po cenu da budem druga, ali znala sam da to nije opcija. Srećna sam i ponosna i uživam – rekla je Ivana Vuleta.

Srebro je osvojila Malaika Miambo sa 7,03 metara dok je treća bila Džasmin Sojers koja je u poslednjoj seriji sa 6,80 metara preskočila Mariju Bek Romančuk. Ivana je nakon odličnog prvo skoka u sledećem zabeležila daljinu od 6,98 da bi potom tri puta prestupila i na kraju šesti pokušaj nije morala da skače. Kasnije se saznalo da bi se taj pokušaj preskočio bez obzira na ishod poslednje serije Nemice jer je došlo do male povrede.

– U toku takmičenja osetila je zatezanje zadnje lože desne noge. Najviše zbog hladnog vremena došlo je do istezanja tog mišića, tako da će sada naša lekarska komisija to da proveri – rekao je Goran Obradović u razgovoru za Večernje Novosti.

Isto što je rekla i Ivana potvrdio je i Goran da je taktika bila da se od prve serije krene jako, s tim što je Obradović tražio da taj prvi ide na sigurno.

–  Posle SP u Judžinu, gde nam je manjkalo malo sreće, na EP u Minehnu smo bili malo pametniji, suzdržaniji, mirniji, trudili smo se da Ivana izvedde taj prvi skok maksimalno korektno i dogovor je bio da se izvede sa pola daske kako je i bilo. Ali, pošto je ona šampionka ona je taj skok izvela perfektno i zakucala je taj rezultat na 7,06. Nije eksperimentisala u Judžinu. Ivana je pokušavala da kroz drugi pristup dođe do još boljih rezultata. Međutim, onaj izvorni pristup je ipak bio najbolji. Bukvalno ona se samo malo vratila unazad i uspela je. Ovo je toliko fantastičan uspeh, da u sred jedne zemlje kao što je Nemačka, jednu svetsku šampionku pobediti na njenom terenu. To je užasno teško. Taj pritisak se osećao ne biste verovali kako. I na njenim plećima i na plećima Mihambo – izjavio je Obradović.

Nakon takmičenja usledio je obavezni odlazak na doping kontrolu pa su tako ona i njen tim legli tek oko pola 2.

– Posle takmičenja morala je na anti–doping kontrolu, kao svi osvajači medalja. Posle smo otišli na uobičajeno čašćenje u restoran brze hrane. Drži dijete da bi bila što mršavija i bolja pa na trenutak može da se opusti. Kaže: „Sad hoću da jedem“. Ionako smo razočarani svi hranom ovde. Smeštaj je u redu, ali je hrana baš loša – ispričao je Goran.

Ivana Vuleta finale EP 2022
Evropsko prvenstvo 2022., Minhen – 18. avgust – Ivana Vuleta, finale skoka udalj; Foto: Profimedia

Samo takmičenje je kasnilo zbog lošeg vremena koji je uticao na sve devojke.

– Sve se dramatično promenilo, devojke su morale da se snađu. Mi smo bili spremni za kišu, Ivana je imala i kabanicu, sve što potrebno, rezervne patike i znali smo da u prve tri serije mora da se završi sve. Defakto je tako bilo, Ivana u prvoj, Mihambo u drugoj skočile svoje najbolje rezultate. Kasnije su se devojke hladile zbog vremenskih prilika i sve je bilo teže postići bolji rezultat od Ivaninih 7,06 i Nemicinih 7,03 metara – objašnjava Obradović.

Upravo u tome on vidi razlog zašto Milica Gardašević nije došla do medalje u koju su svi u timu verovali.

– Mislili smo da će da uzme medalje. Ali, vremenski uslovi nisu bili dobri, to je bilo prvo Miličino finale, ona nije iskusna, pred njom je budućnost i Ivana ima svoju nasledniicu. Samo treba biti strpljiv i čekati svoju prvu priliku, doći do svoje prve medalje, a onda će biti sve lakše – ističe Obradović.

Miličin skok iz kvalifikacija 6,83 metara, što je skočila u prvom pokušaju, osigurao bi joj bronzanu medalju, nažalost nije uspela da ponovi istu takvu prvu seriju za razliku od Ivane koja u kvalifikacijama nije, ali u finalu jeste. Ostaje žal i za pokušaj iz šeste serije kada ju je samo koji centimetar presudio da skok od preko 6,80 bude nevažeći.

Zanimljivo je da je Vuleta sa istom daljinom od 7,06 metara osvojila zlato i u Beogradu na Svetskom prvenstvu.

– Pogodilo se s tim. Samo što je ovde pritisak bio ogroman. Ne samo na Ivanu, nego i na Nemicu. Bilo je 50.000 ljudi, većina navijala za Nemicu, jer se od olimpijske i svetske prvakinja očekivalo se da može da bude prva. Tek sad je i ona shvatila koliko je veliki pritisak osvojiti unapred osvojenu medalju. A Ivana je to imala u Beogradu dva puta. Međutim, ona je sve to stoički podnela, na najbolji mogući način. Ivana nije dozvolila Nemica da dođe do tog zlata, jer je stvarno, kako mi volimo da kažemo, “isekla” konkurenciju. Voda je ušla u uši Nemici i bilo je jako teško da napravi bolji rezultat. Mogu slobodno da kažem da od 1998. godine nije bilo dva skoka preko sedam metara. I što je još važniji da su vremenski uslovi bili bolji one bi skakale dalje – naglašava Obradović.

Nakon svetske titule došli su nešto slabiji rezultati tokom leta, ali je bila najbolja kada je to najviše trebalo. U Judžinu nije imala sreće sa prestupom koji nikome još uvek nije jasno kako je presuđen, ali je zato u Minhenu sve pogođeno. Za nešto slabiji start letnje sezone Goran kaže da je ”krivac” emotivno pražnjenje.

– Ivana je u Beogradu doživela najlepše što može da se doživi, da se postane svetski prvak u svojoj zemlji, da se sluša himna. Nakon toga došlo je do velikog pražnjenja, emotivnog, morala je da se konsoliduje. S obzirom na to da ima 32 godina taj period regeneracije je dugo trajao i zbog toga je ušla u probleme sa zaletom. Videli ste svi na SP da je imala skokove preko sedam metara, ali tada sreća nije bila na našoj strani. Uvek govorim da treba imati sportske sreće. Tada nije imala, sada je imala.

Čestitali Vučić i Udovičić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je veliku zahvalnost Ivani za osvojeno još jedno zlato i način na koji prezentuje Srbiju.

– Draga Ivana, od srca Vam čestitam osvojeno evropsko zlato, kojim se Srbija ponovo upisala u sam vrh atletskog sporta! Hvala Vam što ste i ovom medaljom podigli našu zemlju na pobednički tron. Bravo, Ivana! Idemo na nova zlata! – stoji u objavi predsednika Vučića na njegovom tviter profilu.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić u hvalospevima je pisao o Ivani rečima de se uspeh piše njenim imenom.

– JOŠ JEDNOM ZLATNI SKOK NAŠE KRALJICE ZA PONOS CELE SRBIJE – Ivana Vuleta je EVROPSKA ŠAMPIONKA! Neprikosnoveno, uspeh se piše tvojim imenom! Ti si inspiracija, motiv i dokaz da istrajnost, rešenost, odlučnost, predanost i želja uvek pobeđuju! – stoji u čestitki ministra Udovičića.

Na sledećem takmičenju skače troskok

Sledeće takmičenje Ivana će imati 7. i 8. septembra kada je u Cirihu finale Dijamantske lige. Nakon toga njen trener Goran Obradović najavljuje da je u planu da nastupi u troskoku takođe na mitingu DL.

– Ona je ovde dala maksimum. Videćemo u Švajcarskoj koliko je ostalo od te forme. Imamo zakazanu Lozanu 26. septembra, takođe Dijamantsku ligu, gde je trebalo da skače troskok. Malo je zateže zadnja loža pa moramo da pripazimo. Zato nije ni skakala šesti put ovde. Odlučićemo u danima pred nama. Cirih ili nešto drugo.

Atletski Savez Vojvodine